Навлизаме в нова ера в модата, в която при всяка покупка,

...
Навлизаме в нова ера в модата, в която при всяка покупка,
Коментари Харесай

Кашмирът - пагубен за планетата?

Навлизаме в нова епоха в модата, в която при всяка покупка, която вършим, се питаме дали това, което взимаме, може да повлияе по отрицателен метод на нашата планета. Вече е допустимо да се прави биокожа от листа на ананас или от гъби. Създават се и нови способи за изработката на избрани тъкани, които да не вредят на околната среда. В тази връзка кашмирът се откроява като много противоречив артикул. Защо?

От една страна той е естествено влакно, за разлика от полиестера, найлона и други синтетични материи, тъй че няма проблем във връзка с способността му да се разлага, само че при производството му се отделя въглерод. Търсенето му нараства от ден на ден и повече, което повдига въпроса дали тази материя е устойчива. 



Тревните площи в Китай и Монголия понижават заради увеличението на броя на козите (съответно и на местата за паша), от чиято вълна се създава в действителност кашмирът. Изменението в климата също е основен фактор при производството на първокласната материя, тъй като козите живеят или в суша, или температурите са извънредно ниски, с цел да ги лишаваме от естествената им четина. " Често заради сушата, те нямат задоволително трева за ястие през годината. Голяма част от тях са недохранени ", споделят специалисти. 

Има ли по-устойчиви способи за произвеждане на кашмир? 

Всичко това кара редица марки да премислят процеса на произвеждане на материята и да търсят по-устойчиво решение и метод. Брандът La Kesha създава материята единствено в една фабрика, което значи, че нездравословното влияние върху планетата е сведено до най-малко. Марката също работи със земеделци и животновъди, благодарение на които може да се практикува " устойчива паша ". " Мисля, че е добре продукцията ви да е съсредоточена на едно място, с цел да можете да контролирате процеса на произвеждане. По този метод се заобикаля несъразмерния транспорт, което понижава вредата за околната среда ", споделя изобретателният шеф на марката Мали Марсиано. Много марки стартират да употребяват и рециклиран кашмир от остарели облекла или пък други тъкани. 



Мериносова вълна – по-добрата опция?

Доста дизайнери се " обръщат " и към различен тип материи за да понижат натиска от производството на кашмир. Мериносовата вълна е различно решение, защото има доста по-устойчив рандеман. За произвеждане на кашмир трябват четири пъти повече кози и надлежно четири пъти повече места за паша. Една типична мериносова овца създава задоволително вълна за 8 до 10 дамски плетени пуловера, за сметка на от 3 до 5 кози за същото количество пуловери от кашмир. Мериносовата вълна е най-близкият съперник на кашмира във връзка с чувството върху кожата. 


 Как Bvlgari сътвори екопроект за развъждането на жасмин? 
 

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР